Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи санкция в размер

...
 Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи санкция в размер
Коментари Харесай

КЗК глоби ЧЕЗ Разпределение България с 288 хил. лева

 Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи глоба в размер на 288 хиляди лв. за осъществено нарушаване на „ ЧЕЗ Разпределение България “ АД  на Закона за защита на конкуренцията.
Обвиненията са в корист с господстващо състояние на пазара на систематизиране на електрическа сила, който включва активността по присъединение на производители на електрическа сила от възобновими енергийни източници.

Антимонополната комисия преценя, че с активността си сдружението може да предотврати, ограничи или наруши конкуренцията и да засегне ползите на потребителите.

Комисията е открила, че „ ЧЕЗ Разпределение България “ АД постанова нелоялни търговски условия на своите клиенти, производители на електрическа енергия от ВЕИ, за реализиране на голословни финансови изгоди по отношение на присъединението към електроразпределителната мрежа, написа в решението.

Ефектът от държанието на сдружението се демонстрира по отношение на прекачване върху потребителя на разноски, които би трябвало да бъдат поети от „ ЧЕЗ Разпределение България “ АД.

Като индиректен резултат от налаганите нелоялни условия се стига до възпрепятстване навлизането на нови участници на отвесно обвързвания пазар на произвеждане и продажба на електрическа сила.

Производството на Комисия за защита на конкуренцията е формирано по искане на „ Нови eнергии “ ООД, в което се твърди, че е налице корист с господстващо състояние.

Дружеството е вложител в план за създаване и употреба на дребна водноелектрическа централа (МВЕЦ) „ Гара Елисейна “, ситуирана на р. Искър в землището на с. Елисейна, община Мездра, област Враца. Оказва се, че излизането му на пазара на производителите на електрическа енергия от възобновими източници зависи от  „ ЧЕЗ Разпределение България “ АД.

Според „ Нови eнергии “ ООД компанията е единствен оператор, експлоатиращ електроразпределителната мрежа на тази територия, по тази причина и слага разнообразни условия за присъединението на Малка водно електрическа централа „ Гара Елисейна “ към електроразпределителната мрежа.

Недоволството на „ Нови сили “ е, че в плана на предварителния контракт „ ЧЕЗ Разпределение България “ АД голословно завишава цената за присъединение на Малка водно електрическа централа „ Гара Елисейна “, като включва в нея разноски, които следва да бъдат направени от разпределителното дружество за негова сметка.

Това са разноски, които следва да бъдат направени и понесени от „ ЧЕЗ Разпределение България “ АД като притежател на съответната разпределителна мрежа, както и разноски, които са контрактувани сред „ ЧЕЗ Разпределение България “ АД и преносното дружество – разноските по присъединение на п/ст „ Елисейна “, благосъстоятелност на компанията, към преносната мрежа, настояват от засегнатото сдружение.

От „ Нови сили “ считат, че компанията забавя съзнателно и редовно предлагането на прелиминарен контракт за присъединение към електроразпределителната си мрежа, като затруднява договарянията. Тя слага сключването на предварителния контракт за присъединение към електроразпределителната мрежа според от " спомагателни, незаконосъобразни, тежки и несъразмерни условия и отговорности ".

Дружеството показва, че сходно държание съставлява голословен отвод да се дават услуги на „ Нови сили “ ООД като евентуален клиент/производител на електрическа енергия, което попречва изцяло
планираната и започнатата стопанска активност, а капиталовите планове нерентабилни.

В мнението се твърди, че „ ЧЕЗ Разпределение България “ АД ползва разнообразни условия в предварителните контракти за присъединение във връзка с конкуриращи се производители на електрическа енергия, което ги слага в неравноправно състояние като съперници и по този метод лимитира производството и търговията с електрическа енергия във щета на потребителите за дълъг интервал от време отсега нататък.

В друго искане Едноличен търговец „ Виваро Комерс Росен Крумов “ също твърди, че „ ЧЕЗ Разпределение България “ АД слага неоснователни и незаконосъобразни условия, като в тази ситуация това се отнася до присъединение на на Малка водно електрическа централа „ Сини вир “ към електроразпределителната мрежа.

Едноличният търговец е на мнение, че  не е задължен да построи далекопровод за повече от 10 км от Водноелектрическа централа „ Китка “ до подстанция Мартиново като изискване за това присъединение.

От компанията „ Виваро Комерс Росен Крумов “ са безапелационни, че разноските за неговото създаване, доставката и монтажа на оборудванията за присъединение, които включват и подстанция „ Мартиново “, надвишават цената на направената инвестиция и я обезсмислят.

Ще се срещнем с решението на Комисия за защита на конкуренцията и ще предприемем всички открити от закона дейности в полза на отбраната на сдруженията, акционерите, клиентите и чиновниците, разясниха за Investor.bg от ЧЕЗ.

Компаниите от групата на „ ЧЕЗ България “, в това число и ЧЕЗ Разпределение България “, за което става дума, работи в сходство с българското и европейското законодателство. В случая не става въпрос за нарушаване на антимонополно законодателство, както се твърди от Комисията, а за строителни процедури, прецизираха от компанията.
По публикацията работиха: Петя Стоянова, редактор Миглена Иванова
Виж всички публикации от Петя Стоянова -->
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР